Ask Question, Ask an Expert

+1-415-315-9853

info@mywordsolution.com

Ask Macroeconomics Expert

1. The baseline level of consumption Co 

a). is the amount by which consumption spending changes in response to a $1 change in total income.

b). is the amount households would spend on consumption goods if they had no income at all.

c). is the amount by which consumption spending changes in response to a $1 change in disposable income.

d). is the amount by which consumption spending would change in response to a $1 change in household wealth. 

2. If the marginal propensity to consume is equal to .75, then 

a). the marginal propensity to save is equal to .15

b). the marginal propensity to save is equal to .65

c). the marginal propensity to save is equal to .25

d). the marginal propensity to save is equal to .35 

3. If consumption spending changes by $5 trillion when disposable income changes by $8 trillion, the marginal propensity to save is equal to

 a). $3 trillion

b). .625

c). $13 trillion

d). .375 

4. The value of demand for imports depends on 

a). the real income of our trading partners

b). domestic real GDP

c). domestic real GDP and foreign real interest rates

d). the level of exports 

5. Using the quantity theory of money, the bulk of changes in the rate of inflation is due to changes in the 

a). growth rate of the velocity of money

b). growth rate of real GDP

c). growth rate of the money supply

d). growth rate of real wages 

6. The change in consumption spending (ΔC) which occurs as a result of a change in government purchases (ΔG) is equal to 

a). Cy X ΔG

b). - Cy X ΔG

c). –Cy X (1 – t) X ?Y

d). 0 

7. Better technology leads to a higher level of 

?a). the efficiency of labor

?b). the efficacy of labor

?c). the utilization of labor

?d). the hiring of labor 

8. The parameter α of the Cobb-Douglas production function is always a number 

?a). between -1 and 0

?b). between 0 and 2

?c). between 0 and 1

?d). greater than 1 

9. The parameter α of the Cobb-Douglas production function

a). governs how fast diminishing returns to savings sets in

b). governs how fast diminishing returns to investment sets in

c). governs how fast diminishing returns to labor sets in

d). governs how fast diminishing returns to technology sets in

e). b and c 

10. The law of one price: 

a). outlaws price discrimination

b). refers to output produced by a monopolist

c). states that in the absence of a price floor, a market achieves an equilibrium price

d). indicates how the prices of many goods are aggregated into a single composite price index for measuring inflation

e). assumes that goods cost nothing to distribute 

 

Essay problems 

problem 1

Does an increase in the money supply increase or lower the short-term rate of interest?  Does it increase or decrease the long-run rate of interest?  describe your answers. 

problem 2

Assume that the U.S. income level rises at a much higher rate than does the Canadian income level. Other things being equal, how should this affect the (a) U.S. demand for Canadian dollars, (b) supply of Canadian dollars for sale, and (c) equilibrium value of the Canadian dollar? 

problem 3

Suppose that 30% of a country’s population is institutionalized in schools, hospitals, or prisons; 10% are full-time homemakers; another 10% are retired; 45% of the population is employed either full-time or part-time; and 5% of the population is unemployed and seeking work.  What is the unemployment rate?  Is it: 5%; 10%; 15%; 25%; 55%, or none of these? 

problem 4

describe a complete business cycle (trough, expansion, peak, recession), focusing on what happens to output, employment, and investment in each phase.

Macroeconomics, Economics

  • Category:- Macroeconomics
  • Reference No.:- M93393
  • Price:- $20

Priced at Now at $20, Verified Solution

Have any Question? 


Related Questions in Macroeconomics

Write a function named countvowels to count the number of

Write a function named count_vowels to count the number of vowels (a, e, i, o,u) in each line of the poem. Print the line with the largest number of vowels and this number. If there is a tie then print all the tied lines ...

A student is required to submit a research paper minimum of

A student is required to submit a research paper (minimum of 13 pages / maximum of 17 pages), not including title, reference, or other non-text pages, diagrams, etc.) using the following parameters: Depict a model undert ...

The world is in constant flux whether as a result of

The world is in constant flux. Whether as a result of political upheavals, economic ups and downs, new disruptive innovations, or evolving business practices, change is the only constant. Consider the role of global lead ...

Models of economicscreate a chart that compares and

Models of Economics Create a chart that compares and contrasts the theories including the main theorists, a selection of countries using each model, and a summary of where the economic power lies (i.e., people, market, g ...

Suppose hosts a and b have been assigned the same ip

Suppose hosts A and B have been assigned the same IP address on the same Ethernet, on which ARP is used. B starts up after A. What will happen to A's existing connections? Explain how "self-ARP" (querying the network on ...

1 state the effect of the following events on supply

1. State the effect of the following events on supply, demand, equilibrium price and equilibrium quantity in the market given. Use a small, neatly labeled graph to support your answer. a. Beetle infestation decimates tob ...

Assignmentthe following are some data on the us economy

Assignment The following are some data on the U.S. economy taken from the Economic Report of the President (Links to an external site.) (you may have to use the Search tool and type in for example "Economic Report of the ...

My newest book is being considered by a publisher offering

My newest book is being considered by a publisher offering me a $100,000 advance today, plus $50,000 at the end of each of the next 2 years. What is the present value of the payments from the publisher, given my rate of ...

Collusionassume a market with demand curve q 1000 -10p

Collusion Assume a market with demand curve Q = 1000 -10P. There are two firms competing in the market, with constant and identical marginal costs of production of £30. They compete on the basis of quantity. a) Find the ...

In a competitive market the market demand is qd24-3p and

In a competitive market, the market demand is Qd=24-3P and the market supply is Qs=5P. A price floor of $4 will result in a surplus of how much?

  • 4,153,160 Questions Asked
  • 13,132 Experts
  • 2,558,936 Questions Answered

Ask Experts for help!!

Looking for Assignment Help?

Start excelling in your Courses, Get help with Assignment

Write us your full requirement for evaluation and you will receive response within 20 minutes turnaround time.

Ask Now Help with Problems, Get a Best Answer

A cola-dispensing machine is set to dispense 9 ounces of

A cola-dispensing machine is set to dispense 9 ounces of cola per cup, with a standard deviation of 1.0 ounce. The manuf

What is marketingbullwhat is marketing think back to your

What is Marketing? • "What is marketing"? Think back to your impressions before you started this class versus how you

Question -your client david smith runs a small it

QUESTION - Your client, David Smith runs a small IT consulting business specialising in computer software and techno

Inspection of a random sample of 22 aircraft showed that 15

Inspection of a random sample of 22 aircraft showed that 15 needed repairs to fix a wiring problem that might compromise

Effective hrmquestionhow can an effective hrm system help

Effective HRM Question How can an effective HRM system help facilitate the achievement of an organization's strate